Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Afbraakwerken

Er zijn verschillende soorten afbraakwerken (sloopwerken) te onderscheiden. Bij grondige renovaties volstaat het soms om een vloer uit te breken en enkele muren weg te halen. Spreken we echter over het met de grond gelijkmaken van een verouderde woning? Dan vergt dat net wat meer voorbereiding. Hier lees je meer over de risico’s en aandachtspunten bij afbraakwerken.

 

Afbraakwerken en sloopwerken: risico’s

Onvoorbereid aan de slag gaan of in het wilde weg muren slopen of grondplaten uitbreken, kan nefast zijn voor je woning. Wat kan er zoal fout lopen bij afbraakwerken? Enkele gevaren op een rij:

  • Er is schade aan nutsvoorzieningen (bv. gas, elektriciteit, …).
  • Je schendt aanpalende woningen.
  • Je verwijdert per ongeluk een steunmuur of beschadigt belangrijke draagbalken.
  • Onvoorzichtigheid kan tot verwondingen leiden bij jezelf of je helper(s).
  • Er komen giftige stoffen vrij bij de afbraak van een dak of gevel (bv. asbest).

Al deze problemen kunnen je opzadelen met torenhoge kosten. Hoe je deze risico’s kan vermijden? Door een professionele afbraakfirma in te schakelen. Op die manier ben je zeker van veilige afbraakwerken met professionele machines en zonder onnodige schade.

TIP: ook voor andere klussen tijdens je bouw- of renovatieproject doe je er goed aan een vakman in te schakelen. Dan ben je zeker van een correcte uitvoering en kwalitatief resultaat.

 

Afbraakwerken plannen: aandachtspunten

afbraakwerken

Dankzij een professionele aanpak gebeuren de afbraakwerken snel en efficiënt. Want geef toe, niemand zit graag in het lawaai en tussen het stof. Een overzicht van de aandachtspunten voor een overzichtelijk verloop van de sloopwerken:

  • Sloopplan opstellen: een sloopplan is cruciaal voor een overzichtelijk verloop van de werken. Het is een schema opgesteld door de architect of aannemer, waarin ruimte is voor een materialeninventarisatie, maar ook voor een sloopbestek en -advies.
  • Sloopopvolgingsplan (SOP) aanvragen: een SOP bevat een overzicht van alle (on)gevaarlijke afvalstoffen die vrijkomen tijdens de sloop. Een afbraakfirma kan die materialen vervolgens efficiënt sorteren en afvoeren. Let op, zo’n plan is niet verplicht voor eengezinswoningen.
  • Sloopvergunning aanvragen: sommige afbraakwerken zijn vergunningsplichtig, maar dat is niet altijd het geval. Gaat het bv. om een woning die kleiner is dan 100 m² of een bijgebouw waarvoor geen vergunning nodig was? Dan heb je ook geen vergunning voor de afbraakwerken nodig.
  • Container huren: werk je samen met een professionele afbraakfirma? Dan huren zij een container op maat in jouw plaats. Voor kleine afbraakwerken volstaat een container van 10 à 15 m³. Bij grotere afbraakwerken zal eerder een container van min. 30 m³ nodig zijn.
  • Juiste machines en gereedschap: ongetwijfeld kan je al veel muurtjes slopen met een sloophamer, maar weet dat niet alle delen van je constructie zo makkelijk af te breken zijn. In bepaalde gevallen zijn grotere machines vereist (bv. beton- of ijzerschaar, een sorteergrijper, magneten,…).
  • Veiligheidseisen: niet alleen onvoorbereid, maar ook onbeschermd slopen is uit den boze. Neem je zelf een deel van de werken op jou? Zorg ervoor dat je dan over de juiste beschermingsmaterialen beschikt: een stofbril, gehoorbescherming, geschikte veiligheidskledij, …
  • Buren informeren: de overlast voor de aangrenzende woningen en omgeving moet beperkt blijven. Dit kan enkel bij een gedegen voorbereiding en een goede communicatie met de buren. Zo voorkom je onaangename burenruzies tijdens de werken.

 

Sloopwerken en de wetgeving

Wil je een bestaande woning volledig slopen en weer heropbouwen? Dan informeer je je best eerst bij de stedenbouwkundige dienst van jouw gemeente. De precieze regels kunnen lokaal verschillen. In sommige situaties moeten sloopwerken volgens een bepaalde procedure nauwgezet aangegeven en uitgevoerd worden. Zeker wanneer het gaat om een grote werf (> 1.000 m³).