Tips om jouw tuin de aandacht te geven die hij verdient

Wie houdt er nu niet van een mooie tuin? Je tuin is eigenlijk even belangrijk als je woning zelf. Het is een aangename plek waar je na een drukke werkdag volledig tot rust kan komen. Een leuke en stijlvolle tuininrichting is dan ook cruciaal.

Hoe je je tuin precies inkleedt is afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeur. Of het nu gaat om een kleine tuin in de stad of een ruime tuin die veel mogelijkheden biedt, elke tuin verdient een sfeervolle en unieke uitstraling.

Iedereen wil een prachtig groen gazon, maar onkruid en mos komen nu eenmaal voor. Wanneer de temperatuur en de luchtvochtigheid in het voorjaar stijgen, is het noodzakelijk om wat extra aandacht te besteden aan je gazon. Door rekening te houden met enkele nuttige tips, geef je jouw gazon een aantrekkelijk en verzorgd uitzicht.


Bron foto: Pixabay


Praktische tips voor het gazon

  • Verticuteer tweemaal per jaar het gras om het meeste mos te verwijderen. Verticuteren houdt in dat je op mechanische wijze het gras goed doorlucht zodat het weer voedingsstoffen kan opnemen en kan groeien.
  • Bemest je gazon twee keer per jaar met organische meststof. Hierdoor zal het gras sneller groeien waardoor het mos geen schijn van kans maakt. Ideaal bemest je na het verticuteren en net voor de groeiperiodes in maart/april en juni/juli. Bestrooi je gazon na de winterperiode met kalk om de bodem te ontzuren en de pH waarde te verhogen. Hierdoor zal het gras beter groeien.
  • Beluchten is een eenvoudige oplossing wanneer er te weinig lucht en voedingstoffen aan de graswortels kunnen dankzij een dichtgeslagen gazon. Door met behulp van een prikrol of riek gaatjes in de grond te prikken kan het water gemakkelijk wegvloeien en zal de kwaliteit van je gazon opmerkelijk verbeteren.

Karaktervolle tuin

Naast een mooi gazon biedt je tuin oneindig veel mogelijkheden. Je kan heel creatief omspringen met waterpartijen, sierplanten, bloemen, struiken, tuinornamenten, verlichting, vlonders en bestrating met bijpassende afsluiting. Bekijk onderstaande tips voor een uniek en karaktervol resultaat.

  • Maak een lijst van alle zaken die je in je tuin wil om een overzicht te behouden over de indeling van je tuin.
  • Wil je een klassieke tuin, maak dan gebruik van verschillende soorten vormen. Wil je eerder een strak en modern karakter aan je tuin geven, gebruik dan voornamelijk rechthoekige vormen.
  • Plaats nestkastjes in je tuin om verschillende vogels aan te trekken en je tuin extra leven te geven.
  • Combineer verschillende seizoensplanten voor een mooie variatie en bloeiende tuin het hele jaar door.
  • Plant voldoende groenblijvende en onderhoudsvriendelijke struiken kort bij elkaar zoals buxus. Deze zorgen voor een oase van groen en zijn eenvoudig te snoeien in tal van vormen.

Aanleg en onderhoud van een tuin

De aanleg en het onderhoud van een tuin kunnen lastiger en tijdrovender zijn dan aanvankelijk verwacht. Sommige tuinen vragen nu eenmaal meer aandacht en verzorging dan andere tuinen. Heb je zelf geen groene vingers of ben je opzoek naar professionele hulp voor de aanleg en onderhoud van jouw ideale tuin?

Zoek niet verder en plaats je opdracht nu online!

Plaats een opdracht