Wil je zelf vloeren of betegelen?


Bron foto: Pixabay


Wil je een nieuwe vloer leggen of een bestaande vloer uitbreken en vervangen? De keuze voor een welbepaalde vloer is bepalend voor de sfeer in je interieur. Door het enorme aanbod aan maten, reliëf en kleuren kan je elke ruimte een unieke uitstraling geven.

Er zijn verschillende soorten vloeren zoals gietvloeren, betonvloeren, kunststof vloeren, laminaat, parket of ander materiaal. De ideale legwijze van een vloer is afhankelijk van de ruimte en persoonlijke voorkeur. Brede planken komen het best tot hun recht in grote ruimtes, terwijl smalle planken in kleinere ruimtes de kamer optisch groter zullen maken. Tegels daarentegen zijn ideaal om ruimtes zoals keuken- of badkamer mee te bevloeren dankzij de vochtbestendigheid en onderhoudsvriendelijkheid.


Kies je ervoor om te vloeren of te betegelen, kan je best rekening houden met onderstaande tips:

  • De kleinste oneffenheden van enkele millimeters kunnen voor een ongunstig resultaat zorgen. Vul eventuele oneffenheden op met egalisatiecement voor een vlakke ondergrond. De meeste hoogteverschillen zitten in de hoeken of aan de deuren.

  • Meten is weten. Meet de lengte en breedte van de oppervlakte die je wilt vloeren of betegelen en bereken vervolgens hoeveel materiaal je nodig hebt. Hou hierbij rekening met eventuele voegen, nutsvoorzieningen en muren.

  • Begin op het vloergedeelte recht tegenover de deur en maak gebruik van tegellijm wanneer je start met tegelen. Controleer regelmatig of de tegels recht lopen. Zolang de tegellijm nog niet droog is, kun je nog wat verschuiven.

  • Gebruik tegels uit verschillende dozen door elkaar, hierdoor vallen eventuele kleine kleurverschillen minder op in het eindresultaat.

  • Absorberende vloeren zoals cementtegels of natuursteen worden met zeep onderhouden. Daarom is het belangrijk om de bestaande, onderliggende vloer grondig te ontvetten en bij het lijmen gebruik te maken van flexlijm in plaats van reguliere tegellijm.

  • Het onderhoud van je vloer is belangrijk voor de levensduur. Het regelmatig dweilen van de vloer kan echter geen kwaad, maar bij het vloeren van tegels blijft er steeds een cementlaag achter. De resterende cementresten en voegsel trekken gemakkelijk vuil aan waardoor de vloer er dof en mat kan uitzien. Om dit tegen te gaan maak je best gebruik van cementsluierverwijderaar.


Lijkt het vloeren en betegelen iets te ingewikkeld of ben je op zoek naar een vakman die dit voor jou kan doen?
Plaats je opdracht nu online en ontvangen offertes van verschillende vakmannen.

Plaats een opdracht