plaatsen poutrelle IPE van 5 meter

Onze bovenste verdieping bestaat uit 2 kamers waarvan de tussenmuur (4, 90 m) en de resp. vloerbalken rusten op een houten balk van 60x165 mm. De balk is ingewerkt in de zijmuur en een hoekschouw (70 cm). Onder de balk stond ooit een dragende constructie die vervangen werd door een balk van 60x140 mm, verticaal onderstut met identieke balken. Omdat de zaak blijft doorbuigen willen we in de voorste kamer naast de oude houten balk een stalen ligger plaatsen waarop alle vloerbalken kunnen rusten.

Aan 200 kg/m2 zouden beide vloeren samen min. 6 ton moeten kunnen dragen, maar we zouden max. 4 ton belasten, te verdelen onder de ligger en de voorste en achterste buitenmuren, waarin de vloerbalken gemetst zijn. We denken aan een IPE 240 van 5, 20 m omdat die 3, 5 ton kan torsen. Een IPE 220 zou eventueel ook nog kunnen aangezien die tot 3 ton kan torsen.

Aangezien de schuine muur van de hoekschouw waar de poutrelle door moet slechts 10 cm meet, is het de bedoeling dat de poutrelle doorloopt tot in beide zijmuren, die elk 20 cm meter dik zijn. Op de plaats van de hoekschouw betreft het een buitenmuur. Aan de andere kant betreft het een gemeenschappelijke binnenmuur met daarachter, bij de buren, eveneens een hoekschouw waarin indien nodig een gat mag gemaakt worden. De poutrelle kan langs het bovenvenster naar binnen worden gestoken of anders door de voordeur via de trap naar boven gedragen worden, maar dat is lastiger manoeuvreren.

De klus omvat enkel het brengen/plaatsen van de stalen ligger en het afbreken/ondersteunen/herstellen/aanpassen van het metselwerk. We kunnen ter plekke zelf de oude stenen kuisen of desnoods in nieuwe voorzien. De 2 rookkanalen van de hoekschouw moeten in elk geval opnieuw verbonden worden met de verdieping erboven; indien nodig door een flexibele pijp, al dan niet te isoleren. Het plafond is eruit gehaald zodat de balkenlaag en de schouw bloot zitten. Na uitdroging werken we zelf aan de balkenlaag en steken we een nieuw plafond.


6 reacties Reageer op deze opdracht Geen prijsindicaties

Bg step 2

Ook gratis offertes en reacties ontvangen? Plaats vrijblijvend je opdracht

  • Reactie binnen 20 minuten!
  • Vakmannen in je buurt
  • Beoordeel het uitgevoerde werk

Deze opdracht is afgelopen


  • Beste ik ben van Gent en zou graag eens komen kijken gsm tel

    21 januari 2011 19:47

    +2 reacties

Wil je ook reageren? log in of registreer als vakman

Gelijkaardige opdrachten

Bekijk opdrachten in de rubriek Bouwen en verbouwen of bekijk alle opdrachten

Wil jij ook offertes en reacties van vakmannen krijgen voor je opdracht?

Plaats een opdracht

Plaats een opdracht