Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarming

Er zijn verschillende manieren waarop je je woning vandaag kan verwarmen. Elke soort (centrale) verwarming heeft zo z’n eigen voor- en nadelen. We zetten hieronder enkele soorten verwarming op een rij.

 

Soorten verwarming volgens energiebron

 

verwarming op gas 1. Verwarming op gas

Gascondensatieketels zijn energiezuinig, snel te plaatsen en hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze toestellen recupereren warmte uit de warmtedamp van hun eigen rookgassen.

Het nadeel van verwarming op gas is dat je wel afhankelijk bent van de sterk schommelende gasprijzen. Gascondensatieketels zijn vooral een goede keuze als je al een aardgasaansluiting hebt en je woning niet optimaal geïsoleerd is.

Prijs gasketel: € 2.000 à 5.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

verwarming warmtepomp 2. Verwarming op duurzame energie

Er wordt vandaag steeds meer gekozen voor duurzame energie voor de centrale verwarming. Zo zijn warmtepompen en zonneboilercombi’s een erg energiezuinige en ecologische manier om te verwarmen.

Deze verwarmingstoestellen zijn wel iets duurder, maar daartegenover staat dat je niet meer afhankelijk bent van schommelende gasprijzen en je steentje bijdraagt aan het milieu.

Prijs warmtepomp: € 2.500 à 24.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Prijs zonneboilercombi: € 4.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Tip: investeer in een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp vormt een combinatie van een lucht-water warmtepomp met een gasgestookte HR-ketel. Afhankelijk van de gevraagde warmte en buitentemperatuur zal de ene keer de warmtepomp het meeste warmte leveren, de andere keer de CV-ketel.

Hybride warmtepompen zijn vooral populair bij de verduurzaming van bestaande woningen. Deze zijn, in tegenstelling tot nieuwbouw, vaak nog niet optimaal geïsoleerd waardoor volledig afstappen van gas en overschakelen op een warmtepomp niet aangeraden is. De combinatie die een hybride warmtepomp biedt, is dan de ideale oplossing om milieuvriendelijker te verwarmen en je gasverbruik terug te dringen. Ontdek meer info over een hybride warmtepomp.

 

verwarming op pellets 3. Verwarming op hout of pellets

Een andere duurzame optie om te verwarmen is een biomassaketel. Biomassa staat voor verschillende organische materialen die gebruikt worden als hernieuwbare energiebron, zoals pellets of hout.

Pellets zijn minder duur dan gas, maar de kosten voor een biomassaketel zelf liggen wel iets hoger. Je moet er ook rekening mee houden dat je genoeg opslagruimte hebt voor de pellets om je woning met dit verwarmingssysteem te kunnen verwarmen.

Prijs biomassaketel: € 10.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

elektrische verwarming 4. Verwarming op elektriciteit

Je kan ook deels of volledig op elektriciteit verwarmen. Een elektrische cv-ketel bijvoorbeeld zal je cv-water volledig op stroom verwarmen. Een warmtepomp zal vooral warmte halen uit de omgeving, maar heeft ook elektriciteit nodig voor een goede werking.

Verwarmingstoestellen op elektriciteit zijn doorgaans niet zo duur en vrij vlot te plaatsen. Daartegenover staat wel dat de kosten voor je stroomverbruik snel kunnen oplopen.

Prijs elektrische cv-ketel: € 4.000 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

mazoutketel 5. Verwarming op mazout

Mazoutketels verwarmen op basis van stookolie. Deze toestellen zijn slecht voor het milieu en daardoor slechts in uitzonderlijke gevallen toegelaten, bijvoorbeeld wanneer je je bestaande cv-ketel met een kleine renovatie wil vervangen en wanneer er geen aardgasaansluiting in je straat is (of de mogelijkheid daartoe).

In nieuwbouwwoningen en bij ingrijpende energetische renovaties zijn mazoutketels sowieso niet meer wettelijk toegelaten.

Prijs mazoutketel: gemiddeld € 7.500 (excl. btw, incl. plaatsing)