Duurzaam bouwen & verbouwen
Wil je bouwen of verbouwen? Dan is het anno 2024 belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan duurzaamheid en hernieuwbare energie. Dat kan ook niet anders, want de bouwvoorschriften op vlak van energiezuinigheid zijn steeds strenger. In dit artikel focussen we op de 4 belangrijkste sleutels voor een duurzame woning!
4 sleutels om duurzaam te bouwen en verbouwen
Waar sta je best bij stil wanneer je duurzaam wil bouwen en verbouwen? Als je rekening houdt met de onderstaande 4 sleutels, ben je 100% zeker van een energiezuinige woning:
Sleutel 1: groene stroomproductie
Groen en duurzaam stroom opwekken? Dan zijn zonnepanelen onontbeerlijk. De geïntegreerde zonnecellen zetten licht om in elektriciteit. Door de elektrificatie van onze auto’s, verwarmingsinstallaties, … en de stijgende energieprijzen zijn zonnepanelen een logisch onderdeel in jouw verduurzamingsplannen. Wil je echt optimaal van je groene energie genieten? Investeer dan ook in een thuisbatterij!
Sleutel 2: duurzaam verwarmen
Ook onze verwarmingsketel kan milieuvriendelijker en energiezuiniger. Dat is o.a. mogelijk met een (hybride) warmtepomp of zonneboiler. Al deze installaties maken gebruik van natuurlijke omgevingsfactoren om je woning te verwarmen:
- Warmtepomp: interesse in een warmtepomp? Dan kan je kiezen uit een lucht-lucht, lucht-water of geothermische warmtepomp. Afhankelijk van het type onttrekt deze installatie warmte aan de buitenlucht, de aardbodem of het grondwater. Dat is de meest energiezuinige manier om je woning en je sanitair water te verwarmen.
- Hybride warmtepomp: bij kleinschalige renovaties is dit type warmtepomp soms het interessantst. Deze combineert de voordelen van een condensatieketel op gas met het duurzame karakter van een lucht-water warmtepomp. Dit slimme systeem kiest op elk moment de meest voordelige energiebron.
- Zonneboiler: er zijn verschillende zonneboiler systemen beschikbaar. Sommige verwarmen enkel je sanitair water, terwijl een combi-installatie ook je centrale verwarming regelt.
- Gascondensatieketel: je verouderde verwarmingsketel vervangen? Dan kan je ook kiezen voor een gascondensatieketel. Hou er wel rekening mee dat je afhankelijk blijft van deze fossiele brandstof en zijn sterk schommelende prijzen.
Sleutel 3: isoleren van je woning
Isolatie is de belangrijkste schakel in een duurzame woning. Waarom? Omdat relatief kleine ingrepen al vaak een behoorlijke energiebesparing betekenen. Hoe minder warmte langs koudebruggen uit je woning kan ontsnappen, hoe minder vaak je de thermostaat een graadje hoger moet zetten. Daardoor bespaar je handenvol energie. Het is mogelijk om je spouwmuren na te isoleren, nieuwe dak- of zoldervloerisolatie te plaatsen, isolatie aan te brengen tegen je kelderplafond, …
Sleutel 4: een gezond binnenklimaat
Geen goed geïsoleerde woning zonder een kwalitatief ventilatiesysteem. Dit is een cruciaal onderdeel van een gezonde woning. Als condensatievocht niet goed afgevoerd wordt, ontstaan er vochtproblemen. En die brengen ongezonde gevolgen met zich mee, zoals schimmelgroei. Bovendien duurt het langer om een vochtige binnenruimte op temperatuur te krijgen. Het gevolg? Een stijgend energieverbruik. Daarom maakt ventilatie deel uit van een energiezuinige woning.
Renoveren? Hou rekening met de bouwkundige voorschriften!
De normen voor bouwen en verbouwen worden steeds strenger. Om dit overzichtelijk te houden, liggen de minimale eisen voor isolatie, verwarming, ventilatie,… vast in bouwvoorschriften. Denk maar aan de BEN-eisen, de EPB-normen, … Bij elke nieuwbouw of renovatie dien je dan ook rekening te houden met deze voorschriften.