Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Pleisterwerk

Pleister vormt de ideale basis voor de afwerking van je muren. Er zijn tal van materialen en verschillende technieken die je voor je pleisterwerken kan gebruiken. Bij een correcte uitvoering geniet je van tal van praktische en esthetische voordelen zoals strakke lijnen, een mooie aansluiting tussen de muren en het plafond, een goede vochtregulering en het vlot wegwerken van kleine oneffenheden of beschadigingen.

 

Is zelf pleisteren een goed idee?

Ben je een handige doe-het-zelver en wil je de kosten voor een nieuwbouw- of verbouwproject zo laag mogelijk houden? Dan kan je zelf aan de slag met je pleisterwerken. Hou daarbij zeker rekening met volgende tips voor een mooi eindresultaat:

  • Natte of droge pleister: denk op voorhand na of je een natte of droge pleister wil. Bij nat pleisterwerk worden de muren en het plafond met een dunne pleisterlaag vlak gemaakt, terwijl er bij droog pleisterwerk gebruik wordt gemaakt van gipsplaten (gyproc).
  • Hechtingslaag: als je van plan bent om glad beton te bepleisteren, behandel je de oppervlakte best eerst met een hechtingslaag.
  • Egale ondergrond: de ondergrond voor je stucwerk moet stevig, droog, vet- en stofvrij zijn. Vul gaten en scheuren in de muren op met een vulmiddel en maak eventueel gebruik van een glasvezelwapening voor een mooi en zuiver effect.
  • Poreuze muren: je controleert op voorhand best ook even de porositeit van de muren door ze te besprenkelen met water. Trekt het water in de muur? Dan is deze poreus en gebruik je best een voorstrijkmiddel. Trekt het water niet in maar loopt het naar beneden, gebruik dan een betongrip.
  • Samenstelling pleister: de samenstelling van je pleister is erg belangrijk en bestaat in verschillende bindingen. Zorg daarom altijd voor een grondige mengeling van het pleisterpoeder.
  • Droogtijd: nadat je het pleisterwerk hebt aangebracht, is het belangrijk om het voldoende te laten drogen voor je een afwerkingslaag (verf of behang) aanbrengt. Die droogtijd bedraagt gemiddeld 6 à 12 maanden.

 

pleisterwerken

 

Waarom een professionele stukadoor inschakelen?

Pleisteren en stucwerk is geen eenvoudige klus. Beschik je niet over het juiste materiaal voor je pleisterwerken of wil je liever geen risico’s nemen? Dan doe je best een beroep op een professionele stukadoor. Deze geeft je advies op maat en heeft de ervaring en kennis om de werken correct uit te voeren.

TIP: om een geschikte stukadoor voor je pleisterwerk te vinden, zijn er aantal dingen waar je kan op letten. Ga zeker na wat allemaal inbegrepen is in de totale kostprijs. Vraag ook naar certificaten, keurmerken of referenties van de stukadoor in jouw regio. Zo ben je zeker van een kwaliteitsvolle uitvoering van je pleisterwerken. Blijf tot slot in contact met de stukadoor en plan eventueel enkele bezoekmomenten in tijdens de pleisterwerken.