Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloeren en betegelen

Een vloer kan je op tal van manieren vormgeven en bepaalt in grote mate de uitstraling van je interieur. Door de vele mogelijke materialen, kleuren, structuren… vind je sowieso de geschikte vloer voor elke ruimte.

 

Stappenplan: vloeren of betegelen

Ben je van plan om te vloeren of te betegelen? Dan kan je onderstaande stappen volgen.

 

1. Meten

Meet op voorhand de lengte en breedte van de oppervlakte die je wil vloeren of betegelen. Op basis daarvan kan je dan berekenen hoeveel materiaal je nodig hebt. Hou daarbij zeker rekening met eventuele voegen, nutsvoorzieningen, … Je voorziet ook beter iets te veel tegels dan te weinig om kleurverschillen te vermijden.

 

2. Materiaal kiezen

Er zijn verschillende soorten vloeren waaruit je kan kiezen. Denk maar aan gietvloeren, betonvloeren, kunststof vloeren, laminaat, parket… Welk materiaal je best kiest, zal afhangen van de ruimte en je voorkeuren. Brede planken komen bijvoorbeeld het best tot hun recht in grote ruimtes, terwijl smalle planken in kleinere ruimtes de kamer optisch groter zullen maken. Tegels daarentegen zijn ideaal om ruimtes zoals de keuken of badkamer mee te bevloeren dankzij de vochtbestendigheid en onderhoudsvriendelijkheid.

 

3. Ondergrond egaliseren

Voor je gaat vloeren of betegelen is het belangrijk dat je ondergrond / chape egaal is. De kleinste oneffenheden in je ondervloer kunnen namelijk voor een ongewenst resultaat zorgen. Vul eventuele oneffenheden op met egalisatiecement voor een vlakke ondergrond. Vooral in hoeken of aan deuren controleer je best goed op hoogteverschillen.

 

4. Tegels leggen

Als je gaat betegelen, begin je best op het vloergedeelte recht tegenover de deur en maak je gebruik van tegellijm. Controleer regelmatig of de tegels recht lopen. Zolang de tegellijm nog niet droog is, kun je nog wat verschuiven. Gebruik daarbij ook tegels uit verschillende dozen door elkaar. Zo vallen eventuele kleine kleurverschillen minder op in het eindresultaat.

 

5. Cementresten verwijderen

Is je tegelvloer gelegd? Dan blijft er vaak een cementlaag achter. Die resterende cementresten en voegsel trekken gemakkelijk vuil aan, waardoor de vloer er dof en mat kan uitzien. Om dit tegen te gaan, maak je best gebruik van cementsluierverwijderaar.

 

vloeren betegelen