Hoe kies ik de juiste verf?

Alvorens je aan de slag gaat is het enorm belangrijk om jouw doel exact te bepalen. Onvoorbereid naar de verfwinkel gaan zorgt voor veel keuzestress. Baseer je op volgende punten om het aankoopproces een pak sneller te laten verlopen. Raadpleeg ook steeds de verpakking vooraleer het product aan te kopen.Bron foto: Pixabay


Binnen of buiten verven

Het is uitermate belangrijk om te kiezen of de schilderwerken binnenshuis of buitenshuis plaatsvinden aangezien dit twee verschillende types verf zijn.
Voor binnenverf is het noodzakelijk dat het gemakkelijk aan te brengen en te onderhouden is, terwijl buitenverf moet kunnen weerstaan aan vocht en elastische eigenschappen moet hebben.


Verf op basis van water of olie

Verf op oliebasis (alkydverf) heeft als oplosmiddel solvent en is duurzaam maar iets moeilijker aan te brengen. Ook verspreiden ze een chemische geur en moeten de borstels worden gereinigd met white spirit. Dit type verf is niet aan te raden voor de beginnende schilder.
Verf op basis van acrylaat heeft als oplosmiddel water en is iets populairder. Deze verf is makkelijk aan te brengen en droogt snel, waardoor de schilderwerken sneller evolueren.
Belangrijk is wel om de juiste primer voor de juiste verf te gebruiken. Zo is een alkydprimer geschikt als basis voor een alkydverf en vice versa.


Poreuze verf of niet-poreuze verf

Het is noodzakelijk om de ondergrond nauwkeurig te bepalen in het kiezen van de verfsoort. Indien de ondergrond poreus is (zoals bij hout) dan is een andere basislaag vereist dan bij een niet-poreuze ondergrond (zoals metaal). Raadpleeg de verpakking om de geschikte verf te kiezen.


Heb je na deze informatie nog steeds een keuzeprobleem?
Plaats je opdracht online en ontvang offertes van verschillende schilders.

Plaats een opdracht