Pleisterwerken in de woning


Bron foto: Pixabay


Pleisterwerken vormen de ideale basis voor verdere afwerking van je muren. De combinaties van materialen en verschillende technieken maken een groot verschil in het gevoel die je aan de ruimtes in de woning wil geven. Pleisterwerken hebben verschillende voordelen. Je geniet van strakke lijnen, een mooie aansluiting tussen de gladde muren en het plafond, een goede vochtregulering en kleine oneffenheden of beschadigingen worden weggewerkt waardoor uw huis automatisch meer waard is.

Is zelf pleisteren een goed alternatief?

Ben je een handige doe-het-zelver en wil je de kosten voor een nieuwbouw- of renovatieproject zo laag mogelijk houden? Dan kan je zelf aan de slag met het uitvoeren van pleisterwerken. Door rekening te houden met enkele nuttige tips kom je tot een verbluffend en tevreden resultaat.

  • Maak een doordachte keuze voor een natte of droge pleister. Bij nat pleisterwerk worden de muren en het plafond met een dunne pleisterlaag vlak gemaakt, terwijl er bij droog pleisterwerk gebruik wordt gemaakt van gipsplaten.
  • Behandel glad beton voor het bepleisteren met een hechtingslaag.
  • De ondergrond moet stevig, droog, vet- en stofvrij zijn. Vul gaten en scheuren in de muren op met een vulmiddel en maak eventueel gebruik van een glasvezelwapening voor een mooi en zuiver effect.
  • Controleer de porositeit van de muren door ze te besprenkelen met water. Trekt het water in de muur, dan is deze poreus en wordt er gebruik gemaakt van een voorstrijkmiddel. Trekt het water niet in maar loopt het naar beneden, gebruik dan een betongrip.
  • De samenstelling van je pleister is zeer belangrijk, zorg dus voor een grondige mengeling van het pleisterpoeder.
  • Maak gebruik van een reilat en natte spons om na het aanbrengen van de pleisterlaag de muur glad te strijken voor een egaal resultaat.
  • Laat het pleisterwerk voldoende opdrogen alvorens een afwerkingslaag aan te brengen.

Wat kan een professionele stukadoor voor uw pleisterwerken betekenen?

Pleisteren en stukwerk is alles behalve een eenvoudige klus. Ben je niet in het bezit van het juiste materiaal of wil je liever geen risico's nemen? Dan kan je beroep doen op een professionele stukadoor die beschikt over de nodige ervaring en kennis om je correct en persoonlijk te adviseren.

Het moment dat je beroep doet op professionele pleisterwerken wil je natuurlijk kwalitatief resultaat waar je jarenlang plezier van hebt. Door rekening te houden met onderstaande tips zal je niet voor verrassingen komen te staan.

  • Controleer of de afwerking van de vensterbladen al dan niet inbegrepen zijn in de kostprijs. Na het plaatsen van de vensterbladen moet een stukadoor namelijk een laatste keer terugkomen.
  • Gegarandeerde kwaliteit is een belangrijk aspect. Vraag daarom naar certificaten, keurmerken of referenties van de stukadoor in jouw regio.
  • Plan enkele bezoekmomenten in tijdens de pleisterwerken. Zo kan je, uiteraard in overleg met de stukadoor, nog bijsturen waar nodig.


Op zoek naar professionele hulp voor uw pleister- en stukwerken?
Zoek niet verder en plaats je opdracht nu online!

Plaats een opdracht